حکایت بلوچ

دکتر محمود زند مقدم و ساناز سید اصفهانی

گفتگو با دکتر محمود زند مقدم

شنبه هشت دی ماه 1397 ساعت شش عصر وارد منزل دکتر محمود زند مقدم واقع در یکی از کوچه‌های درکه می‌شوم، زود تر از موعد رسیده‌ام. ایشان از پیاده‌روی سه ساعته‌شان بازگشته‌اند، با این وجود اثری از خستگی در ایشان هویدا نیست. می‌نشینند روی تخت‌خواب و شروع می‌کنیم به گپ‌و‌گفت. تخت‌خوابشان در اتاقی‌ست که تمام دیوارهایش کتابخانه و تابلوهایی از بلوچستان است یک بوم نقاشی رو به روی تخت‌خواب است و روی آن کاغذی‌ست پر از نوشته. این دفعۀ چهارمی‌ست که به دیدار دکتر محمود زند مقدم می‌آیم، بعد از خواندن دو جلد ازکتاب (حکایت بلوچ) که اثری است درخشان و چند منظوره، با وقفه‌ای چند هفته‌ای برای گفتگو آمده‌ام. عکاسی همراهم نیست و خودم می‌خواهم از ایشان عکس بگیرم. دکتر محمود زند مقدم با وجود دردهای استخوانی، به  حرف من گوش کرده، بلند می‌شوند  در جاهای مختلفی که نشان می‌دهم می‌نشینند و ژست می‌گیرند تا ازشان عکس بگیرم. شوخ‌طبعی و حرمتی  که در نوشته‌هایشان است در رفتارشان  هم دیده می‌شود. بعد از گرفتن چند عکس کنارشان  می‌نشینم و ضبطم را روشن می‌کنم. برایم سخت است از کسی این گفتگو را بگیرم که در عرصۀ ادبیات به زعم خودم نثرش چند دست آب شسته‌تر از استادید نامی ادبیات داستانی  امروز است.

این گفتگو کُرنشی است برابرِ حافظۀ طلایی و دقیقی که خشت به خشت، گام به گام، وجب به وجب پهنۀ بلوچستان را  طی پنجاه سال موشکافی مینیاتوری ترسیم کرده وآن را با نثری خیره‌کننده و سحرآمیز در  هفت جلد تحت عنوان «حکایت بلوچ» نوشته است تا نگاه اقلیمی، جامعه‌شناسی، مردم شناسی، تاریخی و جغرافیایی ضلعی از این خاک را به کامل‌ترین شکل ممکن به ثبت برساند، پیش‌تر نام این نویسنده را در کتاب‌های افستی شهرنو، آدم‌های سه قران و صناری (نشر مازیار)، آفاقِ جزیره قشم، مردمان روستاها، بندرها، روستا بندرها، بندها، کشت و کار، دریا نوردی و صید و صیادی و مونوگرافی‌های متعدد دربارۀ مردم سیستان و بلوچستان دیده بودیم.

برای خواندن مصاحبه سایت اورسی را کلیک کنید .

( اورسی )

درباره ساناز سید اصفهانی

متولد 14 . 9 . 1360 در تهران ، از سن پنج سالگی وارد هنرستان عالی موسیقی شد و بعد به مدرسه ی هنر و ادبیات ِ صدا و سیما رفت . ساز تخصصی او پیانو بود که به صلاحدید خانواده از ادامه ی تحصیل در این رشته به صورت تخصصی منصرف شد و وارد رشته ی ریاضی فیزیک شد و پیانو را در کنار درس با اساتید مجرب به صورت خصوصی فرا گرفت . او دارای مدرک انیمیشن کامپیوتری از مجتمع فنی تهران میباشد و همزمان با تحصیل و کار در این رشته وارد دانشگاه سوره ی تهران شد و در رشته ی تئاتر ، گرایش ادبیات دراماتیک تحصیل کرد . همزمان با ورود به دانشگاه شروع به همکاری با مطبوعات شد . او با روزنامه هایی چون همشهری ، همشهری مناطق ، اعتماد ، اعتماد ملی ، شرق ، تهران امروز ، فرهیختگان و ماهنامه ی ادبی گلستانه ، مجله ی نقش آفرینان ، ماهنامه ی رودکی و سینما- چشم ( روح سرگردان موزه سینما )، ماهنامه ی سیاسی فرهنگی دنیای قلم . . . همکاری کرده است .