پنجشنبه , ۲۰ دی ۱۴۰۳

گفتگو با نصرت کریمی – کتاب نامبرده،حسین سرشار

گفت و گوی تلفنی با نصرت کریمی

این گفتگو در تاریخ ۱۳۹۰/۳/۲۴ ساعت ۹ شب انجام گرفت .

– حسین سرشار ،که در مدرسه ی مشیری ، در رشته ی آواز درس میخواند چون شاگردِ خیلی خوبی بود از طرف وزارتِ فرهنگ و هنر بهش بورسی دادند و فرستادندش ایتالیا که در آنجا آواز اُپرا را تحصیل بکند که برگردد ایران  و در تالار رودکی که بنا بود اپرا درش  اجرا شود مسمر ثمر واقع بشود . در سال های ۱۹۵۰ , ۱۹۶۰ تُجاری بودند که برای ایران  فیلم می خریدند که به اکران بگذارند البته فقط در تهران . در آن موقع این فیلم ها را اول میاوردند به ایتالیا ، در ایتالیا استدیوهای دوبله ی مجهزی وجود داشت که درآن جا به زبان فارسی این فیلم ها را دوبله می کردند و به  ایران می آوردند که مورد توجه قرار بگیرد . در آن موقع ، محصلینی که به ایتالیا آمده بودند بیشتر در دو رشته تحصیل می کردند یکی معماری یکی موسیقی ( آواز اُپرا ) . حسین سرشار در زمینه ی آواز اُپرا در آنجا  تحصیل می کرد . از آنجا که  فیلم های آمریکایی و اروپایی در رم دوبله می شد ، دانشجویان ایرانی برای گذران زندگی خودشان در دوبله شرکت می کردند  و پول خوبی از دوبله در می آوردند و  زندگی شان را از این راه می گذراندند . درآن موقع حسین سرشار به جای بازیگران معروف جهان صحبت می کرد ، علی الخصوص به جای ویکتوریو دسیکا و آلبرتو سوردی حرف میزد با دو صدای مختلف که واقعا بی نظیر و بی رقیب بود به طوری که هیچ کس قادر نبود که صدای این دو هنرپیشه را به فارسی دوبله بکند، به همین جهت حسین سرشار دستمزدش هم از تمام بچه هایی که دوبله می کردند بیشتر بود . درآن موقع دو گروه در رُم فیلم دوبله می کردند . یکی گروه خانم پروین انصاری و مرتضی حنانه که یک عده از دانشجویان را دور خودشان داشتند و فیلم هایی را می گرفتند و دوبله می کردند . یکی هم گروه من بود که  به سرپرستی من تشکیل شده بود . افرادِ این گروه عبارت بودند از حسین سرشار، فهیمه راستکار  ، مهندس رحمت الله خسروی ، منوچهر انور و چند نفر دیگر .  ما دوگروه رقیب هم بودیم . هر کدام میخواستیم فیلم های بیشتری در اختیار داشته باشیم که رل ها را بین بچه ها تقسیم بکنیم که در آمد این ها بیشتر بشود . در آن موقع ما برای هماهنگ کردن کارهایمان  هفته ای دو ساعت در منزل من،  یک جلسه ای تشکیل می دادیم که متشکل  از فهیمه راستکار ، مهندس بدیع مهندس ، رحمت خسروی و حسین سرشار بود  . ما چند تا از این دانشجویان ایرانی که در رم تحصیل می کردند زیر بلیط خودمان داشتیم و تلاش می کردیم که دوبله کنیم در آن موقع یکی دو نفر هم هنرپیشه ی تئاتر از ایران آورده بودند که فیلم دوبله کنند . به هر حال من تقریبا چهار ، پنج سالی با حسین سرشار به این طریق همکار بودم و هفته ای یک روز در کنار هم کار می کردیم . یادم هست که ایشان گرایش سیاسی چپ هم داشت ولی نمیدانم عضو حزب توده بود یا نه ولی ممکن بود عضو حزب سازمان جوانان بوده باشد .

 چه ویژگی اخلاقی منحصر به فردی داشتند استاد ؟ آیا  به قول بعضی ها آدم عصا قورت داده ای  بود  یا  دچار غرور بودیا ژست هنرمندانه می گرفت یا نه خود حقیقی اش بود  و اینکه  آیا در هنگام انقطاع اپرا در کشور شما به عنوان یک دوست بهشان پیشنهاد ندادید که برگردند اروپا یا جای دیگر؟ در واقع چه چیز باعث ماندگاری ایشان در آن دوره شد عرق ملی یا حس وطن دوستی یا چیزی جز این ؟

-بله . او ، حسین سرشار آدم عاطفی و احساسیی بود خیلی هم عرق وطن پرستی داشت می خواست در محیط ایران باشد.  وقتی تحصیلاتش در ایتالیا تمام شد برگشت به ایران که  به اُپرا و موسیقی خدمت بکند. به همین جهت برگشت ایران . در ایران هم ازدواج کرد و ماندگار شد .

ایشان بر اثر تصادف فوت کردند و قبلش هم دچار آلزایمر بودند وقتی برگشتید ایران با هم در ارتباط بودید ؟

نه . -هیچ وقت !  ایشان وقتی برگشت به ایران چند تا هم فیلم بازی کرد ، با مهرجویی صحبت کنید ، با فهیمه ی راستکار هم صحبت کنید . [ گفت و گو با آقای مهرجویی به دلایلی صورت نگرفت و فهمیه ی راستگار نیز در همین زمان از قضا دچارآلزایمر شده بودند ، امروز ، مهر ۱۳۹۸ که این گفتگو را ویرایش می کنم نصرت کریمی هم دچار آلزایمر است .  ]

خاطره ی خاصی ندارید ؟

همین دوستی نزدیکی که در خانه ی ما  اجبارا جمع می شدیم و کارهامان را هماهنگ می کردیم . . . همین . . .  ما با هم اشتراک خصوصیات فکری داشتیم . سرشار منحصر به فرد بود . چون رقیب نداشت  .یک کم مغرورانه با اطرافیانش صحبت میکرد ، اعتماد به نفس زیادی داشت .

وقتی ایشان فوت شد شما از بیماری شان خبر داشتید ؟

از خانه آمده بود بیرون. حواس پرتی داشت .مثل اینکه خانه اش را پیدا نمی کرد. مثل اینکه رفته بود زیرِ ماشین .

گفت‌گو با نصرت کریمی کوتاه‌ترین گفتگو در کتاب نامبرده، حسین سرشار است .

مجموعه مصاحبه های ساناز سیداصفهانی در کتاب نامبرده حسین سرشار با : سیامک شایقی ، هوشنگ گلمکانی ، نصرت کریمی ، محمدعلی کشاورز ، شاهین فرهت ، شهلا میلانی ، امیر اشرف آریانپور ، پری زنگنه ، پری ثمر ، احمد پژمان ، رشید وطن‌دوست ، یارتا یاران ، هومن خلعتبری توسط انتشارات اختران وارد بازار کتاب شد .

این کتاب را از کتاب فروشی های معتبر یا از سایت انتشارات اختران تهیه کنید .

( انتشارات اختران )

درباره ساناز سید اصفهانی

متولد 14 . 9 . 1360 در تهران ، از سن پنج سالگی وارد هنرستان عالی موسیقی شد و بعد به مدرسه ی هنر و ادبیات ِ صدا و سیما رفت . ساز تخصصی او پیانو بود که به صلاحدید خانواده از ادامه ی تحصیل در این رشته به صورت تخصصی منصرف شد و وارد رشته ی ریاضی فیزیک شد و پیانو را در کنار درس با اساتید مجرب به صورت خصوصی فرا گرفت . او دارای مدرک انیمیشن کامپیوتری از مجتمع فنی تهران میباشد و همزمان با تحصیل و کار در این رشته وارد دانشگاه سوره ی تهران شد و در رشته ی تئاتر ، گرایش ادبیات دراماتیک تحصیل کرد . همزمان با ورود به دانشگاه شروع به همکاری با مطبوعات شد . او با روزنامه هایی چون همشهری ، همشهری مناطق ، اعتماد ، اعتماد ملی ، شرق ، تهران امروز ، فرهیختگان و ماهنامه ی ادبی گلستانه ، مجله ی نقش آفرینان ، ماهنامه ی رودکی و سینما- چشم ( روح سرگردان موزه سینما )، ماهنامه ی سیاسی فرهنگی دنیای قلم . . . همکاری کرده است .

همچنین بررسی کنید

این یک عکس دو نفره نیست .

ین یک عکسِ دو نفره نیست.] شما را دعوت می‌کنم به شنیدنِ صدای سنتوری که …